Orice proprietar de restaurant isi doreste sa aiba cati mai multi clienti, sa le ofere servicii care sa ii multumeasca si sa ii faca sa revina. Este necesar sa ii acordam o atentie deosebita decorarii acestuia intrucat fiecare detaliu are un rol important si conteaza in acest domeniu.
La amenajarea unui restaurant nou sau reamenajarea unuia existent este indicat sa mentinem un echilibru si sa avem in vedere toate componentele sale: bucataria, interiorul, mobilierul, intrarea in restaurant, baia etc.
Clientul vine intr-un restaurant nu doar pentru a lua masa impreuna cu prietenii, ci si pentru experienta, pentru relaxare si socializare alaturi de prietenii dragi. Asadar, atmosfera joaca un rol foarte important la amenajarea restaurantului, iar toate aceste elemente integreaza conceptul.
Un spatiu amenajat cu gust ne impresioneaza si ne face sa ne dorim sa ne reintoarcem. De aceea, amenajarea unui restaurant presupune mai mult decat aranjarea unor scaune/fotolii si mese. Sunt cateva trucuri care scot in evidenta atuurile acestuia.
Succesul restaurantului are la baza atentia la detalii, servicii de calitate, precum si un design elegant si confort.
Sfaturi referitoare la amenajarea unui restaurant:
Amenajeaza atractiv intrarea in restaurant
Pentru ca prima impresie conteaza, este important ca intrarea in local sa atraga atentia printr-un decor cat mai creativ. Cu cat impactul este mai mare, cu atat ei vor avea o decizie mai usoara de luata, daca sa ramana sau nu.
Restaurantul privit ca spatiu functional
Pe langa partea estetica, important pentru clienti este modul in care se vor simti intr-un restaurant. Luati in calcul modul in care acestia ajung la restaurant si drumul pe care o farfurie il face din bucatarie pana la masa lor. Aceste detalii sunt importante intrucat va vor ajuta sa luati o decizie in vederea aranjarii meselor si scaunelor.
Include culori care stimuleaza apetitul in decorarea spatiilor
Una dintre cele mai utilizate culori care stimuleaza apetitul este rosul. Iar explicatia este urmatoarea: creierul o asociaza cu legumele si fructele coapte. Alte culori cu un impact asemanator sunt portocaliul si galbenul. Acestea simbolizeaza fericirea, resimtita in momentul delectarii cu alimente gustoase. Atunci cand observa aceasta culoare, creierul elibereaza serotonina, ca o anticipare a gustului preparatelor ce urmeaza a fi consumate.
Foloseste lumina strategic
Aceasta este importanta si are mai multe roluri:
Lumina ambientala – este reprezentata de lumina corpurilor de iluminat, fiind responsabila de atmosfera din local. Folositi astfel de corpuri de iluminat pentru a oferi un cadru intim odihnitor si relaxant.
Lumina functionala – ajuta angajatii si clientii sa realizeze diferite actiuni, cum este cititul meniului. Puteti plasa anumite becuri care sa evidentieze preparatele si bauturile.
Lumina de accent – Prezinta un rol decorativ, fiind folosita pentru a atrage atentia asupra unei zone sau a unui obiect din local. Se pot evidentia tablouri, sculpturi, fantani sau barul care sa devina puncte de atractie.
Acestea sunt cateva dintre aspectele ce trebuie luate in vedere atunci cand amenajam un restaurant. Secretul este sa ne adaptam mereu cerintelor clientului si tendintelor pietei.