Conflicte intre generatii exista… de cand lumea. Insa cele mai frecvente sunt cele dintre parinti si copii. Iar daca ne uitam putin la perioada adolescentei, ne dam seama ca frecventa acestora este cu atat mai mare. Si contrar asteptarilor, nu o sa cautam vinovati, ci o sa ne concentram atentia asupra unui subiect usor controversat: cum decoram un dormitor pentru adolescenti. Scopul nostru este sa va oferim sfaturi care sa va ajute sa iesiti din acest impas.
Adolescentii au nevoie de spatiu suficient
Un dormitor pentru adolescenti este ca un mic colt de univers, decorat dupa bunul plac. Astfel, acesta trebuie sa fie suficient de incapator pentru toate lucrurile lor. Iar daca locuinta nu este una foarte generoasa, este important sa-l inveti pe tanarul/a adolescent/a ca spatiul personal trebuie respectat din toate punctele de vedere. Astfel, lucrurile adolescentine, de la haine si carti pana la decoratiuni si gadgeturi, raman in camera lor. Doar asa o locuinta poate fi pastrata cat mai ordonata.
In plus, tinerii au nevoie de un loc ferit de ochii parintilor pentru a se simti confortabil si a se relaxa. Ba mai mult, aceasta incapere poate servi drept loc pentru intampinarea oaspetilor. Cand prietenii vin in vizita, acestia pot fi poftiti in dormitor pentru a sta de vorba si a se distra, iar tu ca parinte, poti sa te bucuri nestingherit de restul locuintei.
Daca alegi o camera prea mica pentru copilul tau (de regula, camera cea mai mica dintr-o locuinta este rezervata pentru a deveni dormitor pentru adolescenti), asteapta-te ca acesta sa protesteze. Totul se va transforma intr-o lupta de argumente, din care atat parintii, cat si adolescentii cauta sa castige.
In loc sa te certi cu copilul tau, cel mai bine il ajuti sa decoreze dormitorul de asa natura incat sa para mai incapator si mai primitor.
Curatenie… mai intai de toate
Inca de mici, copiii trebuie sa inteleaga importanta curateniei. Desi multe dintre conflictele aparute sunt din cauza unei camere neordonate, parintii trebuie sa aiba rabdare si sa-i invete pe copii sa se descurce pe cont propriu, mai ales atunci cand au ajuns deja la varsta adolescentei.
O idee buna pentru a spori atractivitatea acestei actiuni este prin gasirea unor modalitati simpatice de depozitare a lucrurilor. Acestea includ cutii si recipiente cu stil. De exemplu, niste cosuri si cutii cochete ar putea fi destul de atractive pentru tineri.
In niciun caz violenta verbala sau de alta natura nu reprezinta o solutie buna.
Deciziile importante se iau impreuna
Cand copilul creste, deja parintele trebuie sa stie ca nu mai are drept de veto pentru decorarea incaperii in care acesta doarme. Iar, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa discuti cu copilul adolescent si sa alegeti impreuna atat culorile, cat si stilul perfect de decorare a incaperii. Desigur, riscul sa apara divergente este destul de mare, avand in vedere subiectivismul.
In orice caz, tine minte ca un parinte responsabil este cel care respecta parerea copilului sau privind modalitatile de decorare a unui dormitor pentru adolescenti.
Culoarea peretilor – o discutie aparte
S-ar putea sa dezbati ceva timp cu tanarul tau fiu sau tanara ta fiica pana sa alegeti culoarea potrivita pentru dormitor. Important este insa sa fie o culoare care sa se asorteze cu restul mobilierului si care sa permita mai apoi inserarea altor elemente decorative. In cazul in care nu puteti alege nimic, cel mai bine este sa lasati peretii albi. Albul se asorteaza usor, cu orice.
Dormitor pentru adolescenti – idei creative
• Rame foto. Fotografiile agatate intr-o rama sunt foarte la moda in ultima vreme. Invita-l pe copilul tau sa pastreze amintirile frumoase inramate, iar valoarea sentimentala a acestora va fi nepretuita in timp.
• Pat cu sertare. Un adolescent nu are niciodata suficient spatiu in dormitorul sau. Asa ca un pat cu sertare este locul ideal pentru pastrarea lenjeriilor, pijamalelor, paturilor, prosoapelor si altora asemenea.
• Dulap generos pentru haine. Indiferent daca este vorba de o fata sau un baiat, in adolescenta preocuparea pentru haine este destul de accentuata. Iar pentru ca ele sa nu stea imprastiate in intreaga casa, isi pot gasi locul pe rafturile unui dulap suficient de incapator.
• Rafturi in forme creative. Nu te rezuma la banalele etajere pe care le intalnesti pretutindeni, ci opteaza pentru modele in diverse forme. De exemplu, cele mai simple exemple sunt cele in forma de fagure, unde adolescentii pot aseza atat carti, cat si decoratiunile preferate. In orice caz, nu renunta de tot la etajere deoarece ele pot servi drept minibiblioteca.
• Un colt artistic. Daca tanarul/a tau adolescent/a deseneaza, face colaje, scrapbooking sau altele asemenea, da-i voie sa-si exprime din plin creativitatea, asezand lucrarile sale in coltul artistic al camerei.
• Un birou asezat intr-o zona cu lumina. Iar in cazul in care zona ferestrei este ocupata, poti opta pentru varianta de a atasa o lampa care sa produca lumina corespunzatoare. Totodata, biroul trebuie sa includa spatii pentru rechizite, laptop, suporturi de pixuri si altele asemenea.
• Draperii cu stil. De departe, cele mai importante in cazul unui dormitor pentru adolescenti sunt draperiile. Ele au puterea de a schimba intreaga incapere. Daca este vorba de o camera vintage, pentru o fata, poti opta pentru ceva in acelasi stil. Pentru un baiat, alege nuante clasice, asortate.
• Tapet. Un tapet creativ poate scoate oricand un dormitor din anonimat. Iar modelul trebuie ales impreuna cu copilul tau.
In incheiere am vrea sa stim: tu cum ai decora un dormitor pentru adolescenti? Care sunt preferintele tale si de ce aspecte tii cont atunci cand faci acest lucru?